Christus de Verlosser van Rio: symbool van geloof en technische meesterwerk

Julie Docsterd,
16-08-2024
Hoog op de top van de Corcovado-berg, uitkijkend over de bruisende stad Rio de Janeiro, staat de Christus de Verlosser niet zomaar een standbeeld.
rio de janeiro
© pixabay

Ingehuldigd in 1931, vertegenwoordigt het standbeeld van Christus de Verlosser Jezus Christus met wijd uitgestrekte armen, de stad en haar inwoners verwelkomend. Met een hoogte van 30 meter (exclusief de 8 meter hoge sokkel) is het een van de grootste Jezus-standbeelden ter wereld. Ontworpen door de Braziliaanse ingenieur Heitor da Silva Costa en gebeeldhouwd door de Fransman Paul Landowski, werd dit kunstwerk grotendeels gefinancierd door donaties van Braziliaanse gelovigen.

rio de janeiro
© pixabay

Een technische uitdaging

Het bouwen van dit standbeeld op de top van een berg was een kolossale uitdaging. De materialen, waaronder gewapend beton en speksteen, werden per treintje vervoerd en ter plaatse geassembleerd. De interne structuur van gewapend beton was revolutionair voor die tijd, waardoor het standbeeld bestand was tegen de zware weersomstandigheden en de frequente onweersbuien in de regio.

rio de janeiro
© pixabay

Een bedevaartsoord en toeristische trekpleister

Sinds de inhuldiging trekt Christus de Verlosser jaarlijks miljoenen bezoekers. Toeristen en pelgrims klimmen naar de top van de Corcovado om te genieten van het panoramische uitzicht over Rio de Janeiro. In 2007 werd het standbeeld uitgeroepen tot een van de nieuwe zeven wereldwonderen, wat zijn status als wereldwijd icoon bevestigde.

rio de janeiro
© pixabay

Een symbool van vrede

Christus de Verlosser is niet alleen een religieus monument, maar ook een symbool van vrede en eenheid. Zijn open armen worden gezien als een uitnodiging tot verzoening en universele liefde.