Als je net als ik een echte stripfanaat bent, dan is een uitstap naar Charleroi een absolute must! De stad drukte zijn stempel op de geschiedenis van deze negende kunstvorm, vooral dankzij de ‘École de Marcinelle’, een stijl die geassocieerd wordt met de ‘Journal Spirou’. Dit aan strips gewijde tijdschrift werd in 1938 opgericht door Jean Dupuis en wordt nog steeds uitgegeven, tot grote vreugde van jong en oud. Het gaf onder andere gestalte aan Robbedoes en Kwabbernoot, Lucky Luke, Buck Danny, Bollie en Billie, Guust Flater, de Smurfen en de Blauwbloezen… Grote namen!
Daarom besloot ik om er een kijkje te gaan nemen om zo meer over het onderwerp te weten te komen. Een bezoek aan het Musée des Beaux-Arts leek me daarvoor de ideale gelegenheid. Waarom? Omdat er tot 18 augustus 2023 een tentoonstelling loopt die gewijd is aan de wereld van Dupuis! Wat ik niet wist, is dat deze beroemde uitgever uit Carcassonne en een belangrijke speler in de Belgische uitgeverij en cultuur in het algemeen, zijn iconische creaties over de hele wereld heeft geëxporteerd. Dat Largo Winch, de Smurfen, Marsupilami of Kid Paddle wereldwijd bekend zijn, dan is dat dankzij deze mythische uitgeverij!
Je kan een stripfanaat zijn zonder dat je van musea houdt. Maar het Musée des Beaux-Arts in Charleroi heeft het op zijn zachtst gezegd briljant gedaan! Ik vond het vooral leuk dat de expo vol verrassingen zat en bruggen bouwde tussen strips, hedendaagse kunst en de industriële context van de regio Charleroi. Het is ook een mooi eerbetoon aan auteurs die zijn overleden, maar één die er ook in slaagt om de tekenaars van vandaag erbij te betrekken. Velen van hen hebben potlood en inkt opgegeven en doen hun werk nu digitaal.
Ik ontdekte ook nooit eerder gepubliceerde historische documenten en zelden tentoongestelde originele tekeningen van enkele van de meest prestigieuze stripauteurs, wat mijn nieuwsgierigheid prikkelde. Door dit alles kon ik me verdiepen in de geheimen van deze duizend-en-één werken die ontelbare lezers hebben geboeid, generatie na generatie.
Je kan net als ik je bezoek verderzetten in Charleroi en daarbij toch trouw blijven aan het thema van het stripverhaal. Zo nam ik onder andere een kijkje in het metrostation ‘Parc’ (gelegen naast het Parc Reine Astrid) dat gewijd is aan de wereld van Lucky Luke. Als je daar bent, mag je de lantaarnpalen niet missen die gemaakt zijn in de vorm van cactussen, de muren bedekt met naar deze woestijnflora verwijzende mozaïek of de stripverhalen die het station hier en daar sieren.
Tot slot trok ik naar de ‘Galerie des Bulles‘, op nummer 38 in de Rue de Marcinelle. Daar ontdekte ik een fascinerende wereld van originele striptekeningen, illustraties en historische covers. De eigenaar organiseert regelmatig signeersessies.