Californië: pelikanen worden getroffen door een mysterieuze ziekte

Julie Docsterd,
13-07-2024
Een onrustwekkend fenomeen treft de bruine pelikanen in Californië, met een massale sterfte tot gevolg.
pelican
© Joshua J Cotten

In Californië zijn sinds april al honderden bruine pelikanen ziek en uitgehongerd aangetroffen. Dierenopvangcentra rapporteren een alarmerend aantal uitgemergelde vogels, sommige met secundaire verwondingen. Debbie McGuire van het ‘Wetlands and Wildlife Care Centre’: “Ze verhongeren en als we ze niet verzorgen, zullen ze sterven. Het is echt een crisissituatie.”

De autoriteiten zijn op hun hoede

Het Californische departement voor vissen en fauna (CDFW) is een onderzoek gestart om de oorzaken van deze raadselachtige ondervoeding vast te stellen.  Post-mortemonderzoeken tonen aan dat de pelikanen stierven aan problemen gerelateerd aan ondervoeding. Het CDFW raadt af om deze vogels aan te raken of te voederen, of om te proberen vislijnen of haken te verwijderen.

Een regelmatig weerkerend fenomeen

Het is niet de eerste keer dat dit soort crisis voorkomt. In 2022 werden bij een gelijkaardige uitbraak bijna 800 pelikanen opgenomen in opvangcentra, waarvan er 394 met succes weer werden vrijgelaten. Experten proberen nu te begrijpen waarom pelikanen aan ondervoeding lijden ondanks een ogenschijnlijke overvloed aan zeeleven langs de kust van de Stille Oceaan.