Californië hoopt het klimaat te redden door met de wolken te spelen!

François Piette,
02-09-2024
En wat als de oplossing om het klimaat te doen afkoelen nu eens zit in… de wolken? In Californië is een eerder gek wetenschappelijk experiment van start gegaan: de wolken helderder maken. Het principe? Zout water injecteren in de lucht om meer reflecterende wolken te creëren die meer zonnestralen terug naar de ruimte kunnen weerkaatsen. Het doel is eenvoudig: de temperatuur van de aardbol doen dalen. Maar is dat echt de mirakeloplossing?
san francisco
© Maarten Van Den Heuvel

Alles start begin april 2024 aan boord van de USS Hornet, een oud vliegdekschip dat vandaag dienst doet als drijvend museum in de baai van San Francisco. Onderzoekers van de Universiteit van Washington hebben gigantische ventilatoren opgesteld die een zoutwateroplossing in de atmosfeer kunnen verdampen. Het doel? Dichtere wolken creëren, bestaande uit kleine druppeltjes, die dankzij het Twomey-effect zonnestraling efficiënter reflecteren dan gewone wolken.

Maar het experiment, dat er op papier veelbelovend uitzag, werd al snel stopgezet door de gemeente Alameda, die zich zorgen maakte over de gevolgen voor de gezondheid van de inwoners. Was het project te riskant?

Een procedé zonder gevaar?

Na hun eigen onderzoek gaven de lokale autoriteiten uiteindelijk toch groen licht. Het oordeel: “geen meetbaar gezondheidsrisico”. Het zoute water dat wordt verneveld, is niets anders dan zeewater en de bestanddelen ervan zijn al van nature aanwezig in het milieu. Wat is dan het probleem?

Sommige mensen vrezen dat deze beïnvloeding van wolken zeestromingen kan verstoren of de visserij kan schaden door de lokale temperatuur te verlagen. Bovendien zou deze methode gebruikt kunnen worden als excuus om de echte oorzaken van klimaatverandering niet aan te pakken, zoals het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen.

En nu?

Nu Alameda zich opmaakt om toestemming te geven voor de hervatting van het experiment, ligt één vraag op ieders lippen: kunnen we het klimaat echt redden met zulke technieken? Hoewel het idee om de wolken meer reflecterend te maken aantrekkelijk lijkt, mag het onze aandacht niet afleiden van de essentiële maatregelen die nodig zijn om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Anderzijds is de methode interessant voor een aantal onderzoekers, met name in Australië, met het oog op het behoud en zelfs herstel van het koraal in het Great Barrier Reef.

Nos voyages relatifs à cet article

Ontdek Florida en New York Tour - Van Miami naar New York

FL

Rondreis

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

The American Way Tour - Dallas naar Chicago

Chicago

Rondreis

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Het American Way Circuit: Sport, Blues & Wielen - Dallas naar Chicago

Chicago

Rondreis

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Wild West Tour - Denver naar Denver

Denver

Rondreis

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Knipper naar de East Chicago Extension Tour - Van New York naar Chicago

Chicago

Rondreis

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten