Brazilië: het Nationaal Park Lençóis Maranhenses, een verborgen juweel van ongeëvenaarde schoonheid!

Julie Docsterd,
11-08-2024
Het Nationaal Park Lençóis Maranhenses, gelegen in de staat Maranhão in Brazilië, is een verborgen parel. Dit park zal je sprakeloos achterlaten met zijn surrealistische landschappen van witte zandduinen en kristalheldere lagunes.
Lençóis Maranhenses
© Marcus Dall Col

Op het eerste gezicht lijken de Lençóis Maranhenses op een klassieke woestijn met zijn uitgestrekte witte zandvlaktes. Maar wat deze plek uniek maakt, zijn de zoetwaterlagunes die zich vormen tussen de duinen tijdens het regenseizoen. Stel je voor dat je zwemt in een natuurlijk turquoise zwembad midden in de woestijn…

Lençóis Maranhenses
© Marcus Dall Coll

De duinen van de Lençóis Maranhenses zijn ontstaan door de opeenhoping van sedimenten die door de rivieren, voornamelijk de rivier de Parnaíba, zijn aangevoerd. Deze sedimenten, die door de wind worden getransporteerd, hebben een uitgestrekt duinenveld van ongeveer 155.000 hectare gecreëerd. Tijdens het regenseizoen, van januari tot juni, vullen de overvloedige regenbuien de holtes tussen de duinen, waardoor zoetwaterlagunes ontstaan. Deze lagunes kunnen een diepte van drie meter bereiken en zijn vaak fel turkoois vanwege de zuiverheid van het water en de mineralen in het zand.

Lençóis Maranhenses
© Marcus Dall Col

Hoe er te komen en wanneer te gaan

Het park is bereikbaar vanuit de stad Barreirinhas, de belangrijkste toegangspoort tot de Lençóis Maranhenses. Je kunt er komen met het vliegtuig of de bus vanuit São Luís, de hoofdstad van de staat Maranhão. De beste periode om te bezoeken is tussen juni en september, na het regenseizoen, wanneer de lagunes vol zijn en de temperaturen aangenaam.