“De Duitsers moeten maar leren leven met deze dieren alvorens ze ons kunnen zeggen wat we moeten doen“, vertelde Masisi aan het Duitse dagblad Bild, in een verklaring die de inhoud van het Botswaanse voorstel samenvatte. “Dit is geen grap,” voegde hij eraan toe, en benadrukte zijn voornemen om “dit geschenk aan Duitsland te geven“, zonder een weigering te accepteren.
Botswana, de thuisbasis van ‘s werelds grootste olifantenpopulatie, staat voor aanzienlijke uitdagingen bij het handhaven van het samenleven tussen mensen en dikhuiden. Het land telt ongeveer 130.000 olifanten, waarvan de aanwezigheid een bron van conflicten is daar deze olifanten gewassen en dorpen beschadigen, aldus de president.
Het Duitse ministerie van Milieu is onder leiding van milieuactivisten van plan stroperij te bestrijden. “Binnen de EU voeren we besprekingen met als doel de invoervergunningsplicht uit te breiden tot andere jachttrofeeën van beschermde dieren“, vertelde een woordvoerster van het ministerie aan AFP, waarbij ze de “speciale verantwoordelijkheid” benadrukte van Duitsland, een van de grootste importeurs van jachttrofeeën in de EU.
Geconfronteerd met dit “aanbod” antwoordde het ministerie dat “Botswana nog geen contact had gelegd“. In 2019 herintroduceerde Botswana de jacht, na een totaalverbod van vijf jaar, wat leidde tot een golf van verontwaardiging onder natuurbeschermers.