Een eerste biosfeerreservaat in België!

Julie Docsterd,
02-08-2024
UNESCO heeft onlangs de toewijzing van 11 nieuwe biosfeerreservaten in evenveel landen goedgekeurd. Het grensoverschrijdende biosfeerreservaat Kempen-Broek, dat wordt gedeeld tussen België en Nederland, is het eerste in zijn soort in België.
kempen broek
© adobe

Het Kempen-Broek, met een oppervlakte van 264 vierkante kilometer, staat bekend om zijn weilanden en akkers, die een belangrijk leefgebied zijn voor libellen in België en Nederland. De hooglandgebieden zijn voornamelijk agrarisch, terwijl de heidevelden en duinen in het noorden de thuisbasis zijn van prehistorische vindplaatsen. Volgens UNESCO  liggen steden en dorpen verspreid over dit rijke landschap, waar verschillende soorten vogels gedijen in gevarieerde gebieden“.

Aanzienlijke lokale impact

Met zo’n 75.000 inwoners is het reservaat Kempen-Broek vooral gebaseerd op toerisme en landbouw. UNESCO onderstreept het belang van deze nieuwe reservaten voor het behoud van de biodiversiteit en de duurzame ontwikkeling. Audrey Azoulay, directeur-generaal van UNESCO, zegt dat “deze nieuwe biosfeerreservaten een essentiële rol spelen bij het behoud van de biodiversiteit op lange termijn, de verbetering van de levensomstandigheden van lokale en inheemse bevolkingsgroepen en de ontwikkeling van wetenschappelijk onderzoek“.

Met de toevoeging van deze nieuwe reservaten omvat het wereldwijd netwerk van biosfeerreservaten nu 759 locaties in 136 landen, met een totale oppervlakte van 37.400 vierkante kilometer.