Belgische kust: weinig respectvolle vakantiegangers?

François Piette,
14-08-2024
De burgemeesters van Blankenberge en Oostende hebben hun ongenoegen geuit nadat vakantiegangers massaal veel afval achtergelaten hebben op de stranden in augustus.

Stranden werden stortplaatsen

De zomerse temperaturen lokten grote mensenmassa’s naar de Belgische kust, maar het gedrag van sommige toeristen zorgde voor een bittere nasmaak. Ondanks de inspanningen van de lokale autoriteiten om alles proper te houden, werden de stranden van Oostende en Blankenberge bedolven onder het afval. “We doen er alles aan om het schoon te houden, maar mensen hebben geen respect voor onze natuur”, betreurden de burgemeesters.

Extra inspanningen bleken ontoereikend

De lokale autoriteiten plaatsten extra vuilnisbakken en zorgden voor extra schoonmaakmedewerkers. Dat volstond echter niet om het gebrek aan burgerzin tegen te gaan. “Het maakt me kwaad,” zegt Kurt Claeys, waarnemend burgemeester van Oostende. In Oostende verzamelden de vereniging Proper Strandlopers en haar vrijwilligers maandagavond 4.000 liter zwerfvuil, een “absoluut record” volgens de manager van de vereniging, Tim Corbusier.

Striktere maatregelen in het verschiet?

In Blankenberge overweegt burgemeester Björn Prasse om de controles tegen sluikstorten op te voeren. “Ik kan begrijpen dat sommige vuilbakken vol zijn, maar er staan genoeg bakken op de dijk om afval in te deponeren. Wie een boete krijgt , zal misschien geen afval meer naast de bakken of op het strand deponeren”, verklaarde hij.

Nos locations de vacances relatives à cet article

De Panne, appt zee 6p, Plopsaland

Belgische kust

Appartement

3 Kamers

6 Personen

70.00 m2

€400 / week

5 min nachten

Appartement te huur in Knokke Le Zoute

Belgische kust

Appartement

Kamers

6 Personen

136.00 m2

€850 / week

min nachten