Deze zomer zullen er minder Belgen op vakantie vertrekken. Wij onthullen hun gemiddelde budget!

François Piette,
03-06-2024
De doorsnee Belg hunkert nog steeds naar zijn welverdiende vakantie. Maar de jaarlijkse migratie naar het buitenland zal deze keer minder omvangrijk zijn, maakt Europ Assistance bekend...
beach
© Tim Mossholder

Volgens de vakantiebarometer van Europ Assistance zullen er deze zomer iets minder Belgen op vakantie gaan dan vorig jaar. Uit een enquête uitgevoerd door Ipsos tussen 27 maart en 22 april 2024 blijkt dat 65% van de Belgen van plan is om te reizen tussen juni en september. Dat is een daling van 5 procent in vergelijking met 2023. De belangrijkste reden voor deze neerwaartse trend is de inflatie, die het gezinsbudget onder druk zet.

Milieu- en geopolitieke factoren

Naast de economische beperkingen hebben ook de bezorgdheid over de klimaatopwarming en de geopolitieke situatie een invloed op de daling van het aantal reizigers. Een groeiend aantal vakantiegangers mijdt regio’s die vatbaar zijn voor hittegolven, streken met een toename van het extremisme en landen waar gewapende conflicten woeden.

Vakantietrends

Ondanks al deze obstakels geeft 78% van de Belgen toe dat ze met veel enthousiasme uitkijken naar hun vakantie. In tegenstelling tot korte vakanties van een week (34%), winnen reizen van twee weken (41%) en drie weken of meer (25%) aan populariteit. De meerderheid van de Belgen kiest voor een verblijf in Europa, met Frankrijk (27%), België (20%), Spanje (17%) en Italië (12%) als belangrijkste bestemmingen.

Reisvoorkeuren en budget

Een verblijf aan de kust blijft het populairst (58%), gevolgd door citytrips (28%) en een trip naar de bergen (22%). Het gebruik van het vliegtuig neemt elk jaar toe, maar de Belg reist het liefst met de (eigen) auto. Dat geldt voor 45% van de reizigers en dat cijfer loopt zelfs op tot 60% voor gezinnen met kinderen. De resterende procentjes worden verdeeld tussen de trein en de bus. Wat accommodatie betreft, blijven de hotels (54%) en vakantiewoningen (31%) het klassement aanvoeren.

Maar welk budget voorzien de Belgische huishoudens voor hun vakantie? Het gemiddeld budget klokt af op € 2.736 en daarmee staan we in de top vier van Europese landen wat betreft uitgaven… Ondanks dit vrij forse bedrag geeft een derde van de respondenten toe dat ze hebben moeten bezuinigen op hun budget!

Vakantie en werk

Tot slot blijkt uit de enquête dat 26% van de actieve bevolking zal werken tijdens zijn of haar vakantie. Hetzij op de vakantiebestemming of net voor het vertrek zodat ze ter plaatse voluit kunnen profiteren.