Beleef een dag in het teken van het ‘ecotoerisme’ in Gouvy

Julie Docsterd,
11-07-2024
In het dorpje Bâclain, vlakbij Gouvy, nodigt een herboriste je uit om haar tuin te bezoeken, maar ook om je eigen cosmetica te maken, en dat met lokale producten. Onze journaliste Caroline test het uit.
Ann
© jardin safran

Welkom in Bâclain, een charmant dorpje in de provincie Luxemburg. Ik hoorde vertellen dat je je er kan verdiepen in de wereld van kruiden en ‘slow cosmetica’. Om dat te doen, maakte ik een afspraak met Ann, een echte ‘Natuurdame’ met een prachtige tuin waar saffraan, duizenden bloemen en bosbessen groeien. “Ik werd in 1969 geboren in Vlaanderen in 1969, en werd 45 jaar later wakker op een bed midden in een weiland in Wallonië,” legt ze lachend uit. Als grafisch ontwerpster van opleiding, maar sindsdien bezig met plantkunde, haalt Ann haar energie uit bloemen, planten en dieren. Het is een passie die ze nu deelt met iedereen die meer wil leren over de apotheek van wat er allemaal in het wild groeit.

Voor Ann moet je het ecotoerisme op kleine schaal ervaren, bijna intiem. Een ervaring die ze aanbiedt in de vorm van wandelingen in nauw contact met de natuur om ons heen. Dankzij haar kennis van planten kan ze het beste uit elke plant halen om cosmetica te maken die even effectief als natuurlijk is. En dat doet ze op blote voeten, met een streepje muziek.

Ann
© jardin safran

Een ode aan saffraan

“Crocine, de werkzame stof in saffraan, is een natuurlijke antioxidant. Het vertraagt de huidveroudering en bestrijdt oxidatieve stress, wat helpt bij het voorkomen van tal van huisproblemen zoals acne, eczeem en psoriasis,” legt onze kruidenvrouw uit. Het is dus geen verrassing dat ze deze bijzonder heilzame specerij heeft gekozen als het centrale element van haar assortiment van natuurlijke cosmetica. En wat ik helemaal te gek vond, is dat je die ook zelf kan helpen maken. Op die manier zorg je voor jezelf en de natuur, maar ga je ook voor zero waste en bescherm je het natuurlijke erfgoed.

Een smakelijke tuin

De ervaring van Ann begint met de ontdekking van haar tuin, de ‘jardin secret du cerf fleuri’, die maar liefst 1,2 hectare groot is. Een oase van rust waar de natuur heerst. Wilde kruiden groeien er naast duizenden bloemen, bosbessen, fruitbomen en saffraan. Ik zou uren naar Ann kunnen luisteren, zo boeiend is haar passie voor alles wat leeft! Ze maakt van de gelegenheid gebruik om te vertellen dat de tuin in juli en augustus elke zondag van 14.00 tot 17.00 uur gratis toegankelijk is. Een heerlijke plek is om te ontspannen!

Middenin deze prachtige tuin laat ik me meedrijven op het getjilp van de vogels, terwijl mijn neus een veelheid aan geuren ontdekt. Ann legt uit dat veel van de planten in haar tuin gebruikt kunnen worden in de parfumerie. Tijdens onze wandeling vertelt ze ook hoe de classificatie van natuurlijke grondstoffen werkt, welk geurend deel van de plant wordt gebruikt om parfum mee te maken en welke planten een inspiratiebron vormen voor parfumeurs. Het was een unieke kans om verrast te worden door de flora en fauna van de Ardennen!

Een recept voor geluk

Mijn dag kabbelt verder met een introductie in het bereiden van natuurlijke cosmetica. Met de hulp van Ann leer ik de grondstoffen te analyseren, huidverzorgingsproduct te maken volgens mijn eigen behoeften en voorkeuren en het ten slotte ook aan te brengen volgens de regels van de kunst. Ann organiseert deze workshop voor groepjes van minimaal 2 personen, en dat buiten in de tuin als het mooi weer is, of binnen wanneer het weer het niet toelaat.

Info en reservaties: safranardennais-cosmetiques.bebonjour@safranardennais-cosmetiques.be