Met je bedrijfswagen op reis; check de car policy!

Jan Roodhooft,
12-08-2024
Je zou met je bedrijfswagen op reis willen gaan. In dat geval is het aangewezen de car policy van je werkgever er op na te lezen. Die kan nu eenmaal allerlei modaliteiten voorzien waar je rekening mee moet houden. Wat kan er zoal instaan?
car sun
© Darwin Vegher

Wat is het?

De car policy is een document waarin het beleid van je werkgever rond bedrijfswagens wordt vastgelegd. Wil je met je bedrijfswagen naar het buitenland dan vind je in dit document allicht terug of je dat wel mag en zo ja wat de voorwaarden en modaliteiten zijn waaronder je dan mag doen. Verder kan er bv. ook een laadkaartpolicy zijn waar je rekening mee moet houden.

Enkele voorbeelden

Zo kan de car policy voorzien wie er met de wagen mag rijden als je daarmee op vakantie gaat.  Het kan zijn dat jij als werknemer alleen dat recht krijgt of dat bv. ook je partner en/of kinderen (boven een bepaalde leeftijd) met de wagen mogen rijden. De car policy kan ook bv. voorzien of je in het buitenland mag tanken (of elektrisch laden) op kosten van het bedrijf. Er kan verder bv. instaan dat je steeds zelfs de franchise moet betalen bij een schadegeval aan de wagen als je een ongeval hebt in het buitenland, wat je moet doen als de wagen gestolen wordt enz.

Sanctie

Is er zo’n car policy dan is het belangrijk je daar strikt aan te houden. Doe je dat niet dan riskeer je mogelijks een tuchtsanctie (als dat in het arbeidsreglement is voorzien).  In bepaalde gevallen zou zelfs een ontslag om een dringende reden aan de orde kunnen zijn. Volgens sommige rechtspraak kan je zelfs het voordeel van het privégebruik van de bedrijfswagen (tijdelijk) verliezen, hoewel deze visie betwistbaar is.