Heb je bedenktijd als je een reis boekt op een vakantiesalon?

Julie Docsterd,
13-10-2024
Je gaat naar een vakantiesalon en boekt ter plaatse een reis. Nadien krijg je spijt van je boeking en wil je daar alsnog onderuit. Beschik je in zo’n geval over een bedenktijd?
man thinking
© Bruce Mars

Als een overeenkomst wordt gesloten buiten de normale verkoopruimte van de verkoper dan beschik je als consument in de regel over een bedenktijd van 14 dagen.

En op een beurs?

Dat principe geldt echter niet altijd als je iets koopt of bestelt op een beurs. Een beurs wordt nu eenmaal soms gelijkgesteld met de normale verkoopruimte van de standhouder. Dat is meer bepaald het geval als de uiterlijke verschijningsvorm en de informatie in de ruimten waar de beurs wordt gehouden, maken dat de gemiddelde consument kan verwachten dat hij er aangesproken kan worden door een onderneming, met de bedoeling van deze onderneming om goederen/diensten te verkopen. In dat geval heb je geen bedenktijd als je op een beurs iets koopt of bestelt.

Specifiek voor reizen?

Zelfs als er sprake is van een beurs waarbij je in de regel wel een bedenktijd hebt, geldt die nog niet voor reizen die je boekt. De wet zegt namelijk dat de bedenktijd niet speelt voor de terbeschikkingstelling van accommodatie anders dan voor woondoeleinden,  vervoer, autoverhuurdiensten, catering en diensten met betrekking tot vrijetijdsbesteding, indien in de overeenkomsten een bepaalde datum of periode van uitvoering is voorzien. De verkoper moet je dan wel op de hoogte stellen dat je geen bedenktijd hebt.

Annuleren?

Als je dus een reis, een vliegticket, een hotelkamer of een huurauto boekt op een beurs heb je geen bedenktijd. Je kan mogelijks de reis wel annuleren. Aan die annulatie kunnen er kosten verbonden zijn.

Jan ROODHOOFT, avocat (www.advocatenroodhooft.be)