Universitair Aquarium-Museum Luik: één bezoek, duizend-en-één ontdekkingen!

23-04-2025
Een unieke plek om de rijkdom van de onderwaterwereld en het zoölogisch erfgoed te verkennen.
© Aquarium-Muséum Universitaire de Liège

Dit museum, een toeristische trekpleister die al vier generaties lang open is voor het publiek, verwelkomt je voor een boeiende ontdekkingstocht van het waterleven en het dierkundig erfgoed.

Of je nu geboeid bent door de zeebodem, nieuwsgierig naar de geheimen van de evolutie, of houdt van fascinerende historische stukken – deze unieke plek heeft alles om je te betoveren.

Aquarium-Muséum Universitaire de Liège
© Aquarium-Muséum Universitaire de Liège

Het Aquarium is verdeeld in drie zones:

  • De Biodiversiteitszaal: via verschillende bassins maak je een meeslepende reis door een grote verscheidenheid aan waterdieren afkomstig uit biotopen van over de hele wereld – zoet of zout water, gematigd of tropisch klimaat.
  • Haaien en koraalriffen: hier vind je het grootste bassin van het Aquarium, met een inhoud van bijna 60.000 liter, waar je de twee ‘Wobbegongs’ van het museum kan bewonderen – een koppeltje tapijthaaien dat graag opgaat in de decorstukken van hun bassin. Daarnaast is er een rif-aquarium met kleurrijke koralen, en een tropische lagune die je… van bovenaf kan bewonderen!
  • Amazonia: in een sfeer die typisch is voor het Amazonegebied tonen terraria en aquaria de land- en waterdieren van een complex ecosysteem.

De ‘TréZOOr’-zaal: een dierkundige schatkamer

Deze permanente museumruimte vertelt het verhaal van de instelling en via de ‘Schatten van het zoologisch erfgoed’ ook het verhaal van de natuurwetenschappelijke collecties van de Universiteit van Luik sinds 1817. De kunst van het opzetten van dieren (taxidermie) wordt er uitvoerig belicht, met een vergelijking tussen historische en moderne technieken voor het conserveren van specimens. Je vindt er ook diermodellen in was van ULiège, indrukwekkende morfologische stukken uit de zoölogie, anatomie en embryologie. Deze uiterst nauwkeurige werken maken het mogelijk om vergroot naar structuren te kijken die te klein zijn om met het blote oog te zien. Vandaag zijn deze modellen zeldzaam en van onschatbare waarde geworden.

Aquarium-Muséum Universitaire de Liège
© Aquarium-Muséum Universitaire de Liège

Niet te vergeten: de uitzonderlijke Blaschka-collectie, ware kunstwerken uit glas, vervaardigd in de 19e eeuw door de Boheemse glasblazers Leopold en Rudolf Blaschka. Deze subtiele botanische en dierkundige reproducties, tot in de kleinste details afgewerkt, zijn niet alleen verbluffend mooi maar ook van onschatbare wetenschappelijke waarde.

Begeleide bezoeken voor een unieke ervaring

Waarom kiezen voor een begeleide rondleiding in plaats van het Aquarium-Museum op eigen houtje te bezoeken? Heel eenvoudig: omdat je dan veel meer leert over de collecties! Dankzij de boeiende uitleg van onze wetenschappelijke gidsen krijg je exclusieve anekdotes, interactieve demonstraties en een diepgaand inzicht in de tentoongestelde soorten en objecten.

Begeleide bezoeken : meer info

© Aquarium-Muséum Universitaire de Liège

Een gecombineerde aanbieding om nóg verder te gaan

Het Aquarium-Museum maakt deel uit van een uitgebreid cultureel aanbod dankzij een combiticket waarmee je ook toegang krijgt tot:
Het Huis van de Wetenschap: een interactieve ruimte waar wetenschap tot leven komt.
Het Planetarium: een uitnodiging om naar de sterren te kijken.
De Galerijen van de Botaniek en Evolutie: een reis door de geschiedenis van het leven.
De tijdelijke tentoonstelling ‘Des idées plein la TERRE!’: een onderdompeling in actuele milieuproblemen.

Bereid je bezoek voor: prijzen en reservatie

Reserveren voor de begeleide bezoeken is verplicht, minstens één maand op voorhand.
Duur: ongeveer 1u30.
Contact: 04 366 33 33 (van maandag tot vrijdag, van 10u tot 13u).