Antwerpen lanceert in 2029 een centrum voor gastronomische ervaringen!

Julie Docsterd,
28-10-2024
In 2029 opent in Antwerpen een nieuw instituut gewijd aan de Vlaamse gastronomie.
loodswezen
© adobe

Toerisme Vlaanderen heeft het ambitieuze project Smaakhaven onthuld dat in de loop van 2029 op volle toeren moet draaien. Smaakhaven wordt een gastronomisch belevingscentrum gevestigd in het voormalige Loodswezen aan de kade van de Antwerpse haven. Deze roemrijke plek, ooit gebruikt door scheepsloodsen, moet het referentiepunt worden voor alles wat met Vlaamse kost en gastronomie te maken heeft.

Het beschermde gebouw uit de 19e eeuw staat al enkele jaren leeg en daarom waren de lokale overheden op zoek naar een nieuwe bestemming voor het pand. Enerzijds om het weer tot leven te wekken en anderzijds om het erfgoed te versterken. En dat resulteerde dus tot de oprichting van Smaakhaven!

Een meeslepende culinaire ervaring

Het toekomstige centrum omvat een demonstratiekeuken, een experimenteel parcours, een evenementenruimte, een winkel en een loungebar. Volgens Peter De Wilde, CEO van Toerisme Vlaanderen, steunt het project op drie pijlers: innovatie, traditie en knowhow. Het wordt een plek waar chefs, landbouwers en liefhebbers van lekker eten kunnen samenkomen om ideeën uit te wisselen over hun passie.

Koen Kennis, Antwerps schepen voor Toerisme, onderstreept het belang om dit historische gebouw te doen herleven. Voor de komst van de scheepsloodsen deed het vanaf de 16e eeuw dienst als marktplaats voor tarwe, gerst en andere ingrediënten.

Smaakhaven heeft de ambitie om dé ontmoetingsplaats te worden voor Vlaamse gastronomie, waarbij traditie en innovatie samenhokken in een uitzonderlijk historisch kader.