Op zoek naar een geologische schatkamer in België? De anticline van Durbuy heeft zich bij de 100 belangrijkste sites ter wereld gevoegd!

Julie Docsterd,
02-09-2024
De anticline van Durbuy staat sinds kort in de Top 100 van geologisch werelderfgoed van de International Union of Geological Sciences.
Geopark Famenne-Ardenne
Stitched Panorama © Geopark Famenne-Ardenne

De vorming van de anticline van Durbuy gebeurde ongeveer 300 miljoen jaar geleden na de botsing van twee tektonische platen. Intussen heeft de anticline zich in de prestigieuze Top 100 genesteld van geologisch erfgoed van de International Union of Geological Sciences.

Maar wat is een anticline? Het is simpelweg een geologische structuur waarbij de gesteentelagen een soort bult vormen, vergelijkbaar met een golf die aan de grond werd vastgenageld. Deze schepping wordt nu gebruikt als hulpmiddel om de geschiedenis van de aarde en de bewegingen van de aardkorst beter te begrijpen.

Een schat binnen het Geopark Famenne-Ardenne

De anticline is een van de natuurlijke wonderen van het Geopark Famenne-Ardenne, een gebied dat zich uitstrekt van Beauraing tot Durbuy en door UNESCO erkend is om zijn specifieke geologische profiel. Het park is beroemd wegens zijn kalksteenformaties, zoals de grotten van Han, Hotton en Rochefort. Andere indrukwekkende natuurverschijnselen – denk maar aan de kloof van Belvaux – bevinden zich ook in het befaamde Geopark.

Ontdek het Geopark Famenne-Ardenne