De A23a, een kolossale ijsberg die zich sinds 1986 vastzit in de Weddellzee, heeft zich eindelijk losgewrikt. Het ijsmonster met een massa van ongeveer een miljard ton en een oppervlakte van bijna 4.000 km², drie keer zo groot als New York City, is nu op drift in de Zuidelijke Oceaan.
De ijsberg, waarop ooit een Sovjet onderzoeksstation was gevestigd, heeft bijna vier decennia stilgelegen. Op recente satellietbeelden is echter een onverwachte beweging te zien, waaruit blijkt dat hij al sinds… 2020 op drift is! De verplaatsing, die wordt versneld door krachtige winden en oceaanstromingen, is nu duidelijk zichtbaar op satellietbeelden.
Oliver Marsh, glacioloog bij de British Antarctic Survey, suggereert dat de ijsberg mettertijd iets dunner is geworden, waardoor hij meer drijft. Deze structurele verandering zou ervoor hebben gezorgd dat hij zich plots kon gaan verplaatsen.
De A23a, die nu op weg is naar de Zuidelijke Oceaan, zou in de richting van de ‘ijsbergstraat’ kunnen drijven, een bekende route waar andere ijsblokken naartoe gaan. Als de ijsberg opnieuw vast komt te zitten, dit keer in de buurt van het eiland South Georgia, kan dit het lokale ecosysteem echter ernstig verstoren en het leven beïnvloeden van de miljoenen pinguïns, zeehonden en zeevogels die zich in de omringende wateren voeden en broeden.