Het gebeurt maar al te vaak dat ouders die uiteen zijn en een slechte onderlinge verstandhouding hebben de Kids-ID van hun gezamenlijke kinderen weigeren mee te geven aan de andere ouder… waardoor die riskeert niet op vakantie te kunnen vertrekken. Wat kan je doen als je dat zelf meemaakt?
Dat is alvast het uitgangspunt. De Kids-ID is een document dat ‘bij het kind hoort’. Eén van de ouders die het document in zijn bezit heeft kan dat niet zomaar achterhouden voor de andere ouder. Doet de ouder in kwestie dat toch dan begaat deze een fout. Hij of zij riskeert de schade te moeten betalen die door deze fout ontstaat. Dat betekent dan ook dat in het slechtste geval de ouder die het document weigert mee te geven de kosten van de reis die niet kan doorgaan riskeert te moeten betalen.
Word je geconfronteerd met een weigering van de andere ouder om het document mee te geven dan kan je een ingebrekestelling sturen (of die laten sturen door een advocaat). Helpt dat niet of heb je niet meer de tijd om dat te doen, dan kan je ook dadelijk naar de rechtbank stappen. Je kan daar vragen dat de andere ouder het document moet afgeven bv. onder verbeurte van een dwangsom. Je kan ook een rechtsplegingsvergoeding vragen. Is de afgifte dringend, dan kan je daarbij ook werken met een kortgedingprocedure. Heb je voldoende tijd, dan zou je eventueel ook kunnen denken aan een bemiddeling.
Naar de gemeente stappen om daar een duplicaat te vragen zal je integendeel niet zomaar helpen. Indien de ouder aan wie de Kids-ID werd uitgereikt weigert om dit identiteitsdocument te bezorgen aan de andere ouder, kan de gemeente nu eenmaal in geen geval een tweede Kids-ID voor hetzelfde kind uitreiken. De gemeente zal ook niet tussenkomen in de discussie die je met de andere ouder hebt.