Akyaka: de ‘trage stad’ en zijn doorzichtige rivier

Olivier Maloteaux,
21-10-2024
We trekken erop uit om Akyaka te ontdekken, de ‘trage stad’ van Muğla, tussen de Egeïsche Zee en een ongerepte natuur. Ideaal voor een artistieke, nautische of ontspannende stop.
Türkiye
© GoTürkiye

Nadat we de restanten van de oude stad Kaunos bezochten en met de boot over het Köyceğiz meer naar het strand van Iztuzu en zijn zeeschildpadden trokken, zetten we nu onze reis in de provincie Muğla voort met een stop die water en natuur met elkaar combineert in de stad Akyaka, aan de Egeïsche Zee.

Kunstenaarsstad

Akyaka was een klein vissersstadje voordat het in de jaren ’70 van de 20ste eeuw ontdekt werd door kunstenaars, die genoeg hadden van de stress die het leven in grote steden met zich meebracht. Akaya is een stad op mensenmaat gebleven, onder andere dankzij de strenge bouwvoorschriften. Er zijn verschillende huizen van de architect (en dichter…) Nail Çakırhan, die hier in de jaren 1960 aankwam en de mediterrane stijl van de jaren 1830 in ere herstelde, met veel houtwerk aan de buitenkant. Er waait een verfrissende wind over het strand, dat ook geliefd is bij kitesurfers.

Türkiye
© GoTürkiye

Met een elektrische boot op een ‘aquarium’

Een zijarm van de rivier Azmak mondt uit in de jachthaven. De kleine stroom, die via de haven uitkomt in zee, kreeg de prachtige naam ‘The Lady Stream’, als verwijzing naar de tijd dat vrouwen er kleren wasten in het heldere water van de rivier.

Türkiye
© GoTürkiye

Het water is zo helder dat je de vissen kan zien zwemmen. En er ligt geen afval op de bodem: de toeristische schippers zijn verantwoordelijk voor het proper houden van hun werkterrein. Sinds 2022 zijn alleen elektrisch aangedreven boten toegestaan op dit natuurlijke ‘openluchtaquarium’, om luchtvervuiling en geluidsoverlast te voorkomen.

Tijdens deze micro-cruise verandert het water van blauw naar groen en passeer je badende mensen die de ruimte delen met eenden, vissen en zoetwaterschildpadden. Vanop één van de terrassen van de vele restaurants aan de oever kan je genieten van het mooie uitzicht op deze rivierarm.

Met de kayak naar de zee

Na de lunch trekken we naar de Akçapınar, een andere zijarm van de Azmak rivier, voor een kajaktocht. Peddelen in het water met weinig stroming kost geen moeite. Op sommige plaatsen wordt de rivier aanzienlijk breder, met uitzicht op de bergen in de verte. Aan het eind van deze rivierarm kom je uit aan een ander deel van de Egeïsche Zee tegen, aan het einde van de Golf van Gökova. Hier vind je een klein zandstrand en veel restaurants aan zee om de dag in schoonheid af te sluiten.

Nos voyages relatifs à cet article

Kefaluka Resort 5*

Mugla

Verblijf

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Club Boran Mare Strand 5*

Antalya

Verblijf

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

OP - Club Eldorador Kimeros Park Vakantiedorp 5*

Antalya

Club

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Club Eldorador Kimeros Park Vakantiedorp 5*

Antalya

Club

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Meryan Hotel 5*

Antalya

Club

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten