Agrigento: italiaanse culturele hoofdstad 2025

Julie Docsterd,
27-09-2024
Agrigento, een stad aan de zuidwestkust van Sicilië, zal “Italiaanse Culturele Hoofdstad 2025” zijn. Gesticht in 581 v.Chr. is Agrigento een van de oudste steden van Sicilië, zoals blijkt uit het Archeologisch Park van de Vallei van de Tempels (UNESCO-werelderfgoed), en het is ook een doolhof van steegjes die typerend zijn voor de Arabische stedenbouw.

 Agrigente Casey Lovegrove

Hier zijn vijf ervaringen die je niet mag missen:

1. Vallei van de Tempels (UNESCO-werelderfgoed)

Het Archeologisch Park van de Vallei van de Tempels is een UNESCO-site die de grootsheid van het oude Akragas getuigt, een van de belangrijkste steden van Magna Graecia in het Middellandse Zeegebied. De ervaring van het bezoeken van de Vallei van de Tempels is meeslepend en leidt je langs enkele van de best bewaarde klassieke tempels van Zuid-Italië (Dioscuri, Zeus Olympios, Concordia, Herakles, Asklepios, Theron, Vulcanus en Juno) en het Regionaal Archeologisch Museum.

sicily
© Dagnija Berzina

2. Kathedraal van San Gerlando en het historische centrum

Een wandeling door het historische centrum van Agrigento onthult meteen zijn iconische monumenten. Voorop staat de oude Kathedraal van San Gerlando, gesticht aan het eind van de 11e eeuw. We betreden deze via een brede trap terwijl we de karakteristieke onvoltooide klokkentoren bewonderen. Ook een bezoek aan de schatkamer van de kathedraal is de moeite waard.

3. Stranden van Agrigento

Voor liefhebbers van de zee biedt Agrigento stranden die zich kilometers lang uitstrekken, afwisselend tussen volledig uitgeruste strandclubs en ongerepte kustlijnen: van Marina di Licata tot Punta Bianca en het meer mondaine San Leone, het bruisende centrum van het zomerse nachtleven. Zoek je een kindvriendelijk strand? Porto Palo in Menfi heeft de Groene Vlag, wat staat voor veiligheid, diensten en plezier voor het hele gezin.

sicily
© Ricarco Gomez Angel

4. Scala dei Turchi in Realmonte

De meest iconische van de Siciliaanse “trappen”, een openluchtfilmset, is de Scala dei Turchi, een waar natuurmonument. Een witte marmerklip, waarbij de weersomstandigheden een trap hebben gebeeldhouwd die waardig is voor een “starchitect”. De oorsprong van de naam? Ooit zouden de Saraceense piraten (Turken) hier hun schepen hebben geankerd in deze rustige baai.

Sicily
© Kentaro Komada

5. Farm Cultural Park in Favara

In de omgeving mag je Favara en het historische centrum niet missen, waar het Farm Cultural Park zich bevindt, een referentiepunt voor hedendaagse kunst op internationaal niveau. Gecreëerd door twee kunstliefhebbers, Florinda en Andrea, is de artistieke regeneratie van de wijk vandaag de dag een van de meest succesvolle voorbeelden van stadsherstel door middel van street art en actieve burgerinitiatieven: de oude huizen en binnenplaatsen van Favara zijn het hele jaar door gastheer voor tentoonstellingen, workshops en evenementen.

Nos voyages relatifs à cet article

Nos locations de vacances relatives à cet article

Villa met privé zwembad voor 12 personen

Toscane

Huis

Kamers

12 Personen

200.00 m2

€ / week

min nachten

Hotel Eden 5* - geen transfer nodig

Rome

Verblijf

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Rocco Forte Hotel Savoy 5* - geen transfer nodig

Toscane

Verblijf

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Four Seasons Hotel Firenze 5* - zonder overstap

Toscane

Verblijf

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

San Clemente Palace Kempinski 5* - zonder overstap

Venetië

Verblijf

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Danieli 5* - geen transfer

Venetië

Verblijf

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten