5 tips om hittegolven in de stad de baas te blijven

Julie Docsterd,
22-06-2024
Een hittegolf in de stad kan vervelend zijn omwille van de hoge temperaturen die er mee gepaard gaan, maar ook omdat er een gebrek is aan groen en schaduwrijke plekken. Dit zijn 5 tips om je te helpen het hoofd koel te houden tijdens een hittegolf.
heatwave
© adobe

Blij ge hydrateerd

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: drink bij warm weer veel water, ook als je geen dorst hebt. Vermijd alcoholische, cafeïnerijke of gesuikerd dranken, want die kunnen je uitdrogen. Neem altijd een fles water mee wanneer je naar buiten gaat. Als de hitte echt ondraaglijk is, koel dan geregeld af door frisse douches of baden te nemen om je lichaamstemperatuur te verlagen.

Blijf binnen tijdens de warmste uren

Vermijd zoveel mogelijk buitenkomen tussen 11 uur en 16 uur, wanneer de temperaturen het hoogst zijn. Blijf op plaatsen met airconditioning of in elk geval plekken waar het koeler is dan buiten, zoals winkelcentra, bibliotheken en bioscopen als je thuis geen airconditioning hebt. Als je op reis bent, blijf dan in een hotel en maak optimaal gebruik van de faciliteiten tot de temperaturen dalen.

Kies aangepaste kleding

Draag luchtige, ruim zittende lichtgekleurde kledij. Natuurlijke materialen zoals katoen en linnen laten je huid beter ademen. Vergeet niet een pet of hoed en een zonnebril te dragen voor maximale bescherming tegen de UV-stralen.

Koel je woning

Sluit overdag de rolluiken, gordijnen en ramen om de warmte buiten te houden. Zet de ramen ‘s ochtends vroeg en ‘s avonds laat dan weer open om tocht te creëren en te ventileren wanneer de temperaturen lager zijn. Gebruik ventilatoren of airconditioning als je die hebt.

Anticipeer!

Plan je activiteiten tijdens je vakantie rond de hitte: doe buitenactiviteiten eerder vroeg in de ochtend of laat in de namiddag, wanneer de temperaturen koeler zijn. Vermijd fysieke inspanningen op het heetst van de dag. Als je toch naar buiten moet, smeer je dan in met een breedspectrum zonnecrème met een hoge SPF (idealiter 50) op alle blootgestelde delen van je huid. Smeer je om de twee uur opnieuw in, maar ook na het zwemmen of zweten.