Dit eiland, verloren in de uitgestrektheid van de Stille Oceaan, zit vol bezienswaardigheden die liefhebbers van reizen en verrassingen zullen verbazen. Hier lees je vijf opmerkelijke feiten over Nauru die je waarschijnlijk nog niet wist.
Ja, je leest het goed. Nauru is een van de weinige landen ter wereld zonder officiële hoofdstad. Vroeger droeg Yaren, het dichtstbevolkte district waarin het parlement, de bank, de basisschool en de luchthaven liggen, deze titel. Maar technisch gezien heeft Nauru geen officiële hoofdstad vastgelegd.
Zou je het geloven als we je zouden vertellen dat de grond van dit kleine eiland ooit werd beschouwd als een van de kostbaarste ter wereld? En toch is het waar. De fosfaatafzettingen, bestaande uit fossiele vogelmest bekend als guano, maakten van Nauru vele jaren lang een ware goudmijn. Dat leidde tot periodes van grote rijkdom, maar ook tot ernstige milieuproblemen en economische problemen na uitputting van de bronnen.
Voir cette publication sur Instagram
Nauru heeft het trieste record van de hoogste obesitasgraad ter wereld. Meer dan 60% van de bevolking heeft overgewicht. Dat fenomeen is voornamelijk te wijten aan de import van bewerkte voedingsmiddelen die rijk zijn aan suiker en vet, en aan een levensstijl die steeds sedentairder wordt.
Er was een tijd waarin Nauru werd beschouwd als het rijkste land ter wereld in termen van inkomen per capita. Dankzij zijn fosfaatrijke bodem maakte het eiland een ongekende economische bloei door in de jaren 1970 en 1980. Echter, toen de fosfaatreserves aan het einde van de 20stee eeuw begonnen op te geraken, kende de economie van Nauru een spectaculaire neergang.
Tegenwoordig is de economie van Nauru zeer beperkt. Met het uitputten van de fosfaatreserves komt het grootste deel van de inkomsten nu uit internationale hulp, met name van Australië, en uit het opvangcentrum voor asielzoekers dat het land namens Australië uitbaat.
Eind 2020 had meer dan 90% van de actieve bevolking geen vaste job, waardoor de werkloosheid in Nauru tot de hoogste ter wereld behoort. Deze moeilijke economische situatie heeft ook bijgedragen aan sociale problemen, zoals de hierboven genoemde hoge obesitasgraad.
Voir cette publication sur Instagram
Nauru is een van de weinige landen ter wereld zonder officieel leger. Voor zijn verdediging is het eiland voornamelijk afhankelijk van Australië. In ruil daarvoor heeft Nauru ingestemd met de uitbating van een opvangcentrum voor asielzoekers die onderweg zijn naar Australië.