5 niet te missen trekpleisters in Dublin

Quentin Bonjourberlin,
09-08-2024
Dublin, een stad die zowel in de smaak valt bij cultuurliefhebbers als ‘bon vivants’, heeft meer dan één charmante pijl op zijn boog. Maar wat moet je absoluut zien wanneer je voor een kort verblijf in de Ierse hoofdstad bent? We kozen voor jou de belangrijkste bezienswaardigheden uit.
Dublin
© Adobe

Temple Bar: de levendige wijk van de stad

Laten we beginnen met dé niet te missen trekpleister voor iedereen die naar Dublin trekt: Temple Bar! In dit doolhof van vaak autovrije straten vind je de beroemdste pubs van de stad, waaronder de ook die met de goed gekozen naam Temple Bar. Concerten, tentoonstellingen, entertainment… ‘s Avonds, in het weekend maar ook gewoon overdag is er altijd wel iets te doen in de wijk!

Dublin
© Tom Cleary

Dublin Castle: een atypisch monument om te bezoeken

Sinds de bouw in de 13de eeuw door koning John of England (Jan zonder land) had Dublin Castle een aantal functies: fort, koninklijke residentie, enz. Het werd daarom verschillende keren verbouwd, waardoor het nu een heel karakteristiek uiterlijk heeft.

Dublin
© Alexandra Mitache

Binnen kan je de statige vertrekken, de crypte en de kapel bezoeken… De rondleiding is boeiend en geeft inzicht in de turbulente geschiedenis van Ierland, onder andere wat de wisselvallige relatie met Engeland betreft.

De twee kathedralen van Dublin

Als je krap zit qua tijd, hoef je ze niet allebei te bezoeken, maar weet wel dat Dublin twee prachtige kathedralen heeft: St Patrick’s en Christ Church… En ze liggen maar op zo’n tien minuten van elkaar!

De oudste is Christ Church, gebouwd in 1030. De middeleeuwse stijl is eerder ongewoon voor de continentale bezoekers.

Dublin
© Ian Schneider

St Patrick’s Cathedral is wat recenter en dateert uit 1220. Zoals de naam al doet vermoeden, is de kathedraal gewijd aan de beschermheilige van de Ieren. Je vindt er een aantal prachtige glas-in-loodramen.

Phoenix Park: de natuur midden in de stad

Ierland stat bekend om zijn nauwe band met de natuur. Aan de kust in de buurt van Dublin vind je prachtige kliffen… En midden in de stad vind je Phoenix Park: een gigantisch park dat bijna twee keer zo groot is als Central Park in New York! Hier viert de natuur hoogtij: je komt er misschien wel damherten tegen, die hier al sinds de 17de eeuw in het wild leven…

Dublin
© Adobe

Trinity College: nog een pareltje dat je absoluut moet zien

We sluiten onze selectie af met Trinity College, de oudste universiteit van Ierland, die werd opgericht in 1592. De enorme campus bevat historische gebouwen die architectonische pareltjes op zich zijn. Je vindt er ook het Book of Kells, een subliem manuscript uit de verlichte Middeleeuwen.

Dublin
© Stephen Bergin