Belgische chocolade wordt geroemd over de hele wereld, het hoeft dus ook niet te verbazen dat je in de hoofdstad op elke straathoek wel een variant van deze zoetigheid tegenkomt. Bovendien is Brussel de bakermat van de praline, de lekkerste variant van allemaal. Naast de uitvinding van de praline heeft de stad ook historisch een grote rol gespeeld in de productie van chocolade en vind je er ook vandaag nog talloze chocolatiers, maar liefst één per 2.000 inwoners! Dat er twee musea gewijd zijn aan de lekkernij, hoeft dus ook niet te verbazen: het Chocolademuseum in Koekelberg en Choco-Story in Brussel.
Duitsland verdient zijn plek in deze ‘best of’ omdat het land meer chocolade exporteert dan welk land ook ter wereld. Keulen is het centrum van die export, dus als je een kwaliteitscontrole wil gaan uitvoeren, moet je daar zijn. Je vindt er ook het Schokoladenmuseum, een ultramodern gebouw aan de Rijn, dat volledig gewijd is aan de geschiedenis van de chocolade.
De wieg van de Zwitserse chocolade vind je dan weer in de historische stad Bern. De geschiedenis van chocoladeproductie in deze stad gaat terug tot de 18e eeuw. Van de grote chocolatiers uit de regio herken je vast Tobler, met zijn driehoekige chocoladereep, Lindt van de pure chocolade, Wander van de Ovomaltine, Bloch van de Ragusa-reep of Suchard, die het vak leerde in Bern. De erfenis van deze legendarische chocolatiers zie je in de stad terug in de talloze chocoladewinkels.
Geen chocolade zonder Centraal-Amerika, dus echte liefhebbers zetten maar beter Oaxaca in Mexico op hun bucket list. De cacaoboom speelde een grote rol in de geschiedenis van het land en dat zie je in Oaxaca ook vandaag nog terug, want op straat worden overal cacaobonen en verschillende soorten chocoladedrank verkocht. Chocolade is ook een van de belangrijkste ingrediënten in de meest bekende saus van Oaxaca, mole, en in Calle Mina vind je zelfs een hele verzameling van winkels die chocoladeproducten verkopen.
De chocolade uit Modica, een stadje in Sicilië, wordt nog gemaakt volgens de Azteekse traditie. De chocolade wordt koud geproduceerd met alleen cacao en suiker. De delicatesse heeft een rijke, donkere smaak en brokkelt af als je ‘m probeert af te breken. Elk jaar vindt in Modica ook het Chocomodica festival plaats, met onder andere een chocoladesculpturen-atelier en zelfs chocolademassages!