4 tips om je jetlag te verminderen

Rédaction / Redactie,
16-01-2023
Als je naar verre oorden trekt, zit je vaak ook in een andere tijdszone. Op het programma: slapeloosheid, slaperigheid, hoofdpijn, spijsverteringsproblemen en andere concentratieproblemen.
© Vacancesweb.be

Het is nochtans gemakkelijk om de effecten van een jetlag te verminderen! Hierbij 4 tips die snel weer op de been helpen…

1. Eerste tip: drink water!

Het lijkt misschien eenvoudig, maar veel water drinken is een van de beste manieren om de bijwerkingen van het uurverschil te neutraliseren. Op die manier kan je de erg droge lucht die in vliegtuigcabines hangt compenseren. Vermijd koffie en alcohol. Die dranken hebben niet dezelfde hydraterende werking op je lichaam. Als je lichaam te weinig vocht opneemt, wordt het vermoeidheidsgevoel alleen maar groter. Het is dus noodzakelijk om goed te drinken. Tijdens een langeafstandsvlucht drink je best een glas water per uur. Aangezien je lichaam ’s nachts veel water verliest, is een groot glas water wanneer je wakker wordt ook geen overbodige luxe.

2. Eet licht!

De spijsvertering maak je organisme nog vermoeider. Het is dus aangeraden om licht te eten en het aantal maaltijden te beperken, ook al is je maag afgestemd als een klok! Het beste is om te proberen je aan te passen aan het voedingsritme van je bestemming. Land je op tijd voor het ontbijt of voor de lunch? Kies dan voor fruit en voedingsstoffen die rijk zijn aan ijzer om honger later op de dag te vermijden.

3. Stem je horloge af!

Om je rustig aan te passen aan het tijdsverschil, zet je je horloge minstens 48 uur voor je vertrek al op het uur van je bestemming. Een psychologische truc waarmee je je gewoontes stilaan kan veranderen. Als je betemming in het oosten ligt (Verenigde Staten, Latijns-Amerika, …) ga je twee à drie dagen voor vertrek later slapen. Als je bestemming daarentegen in het westen ligt (Midden-Oost, Azië, Oceanië, …) ga je enkele uren vroeger slapen dan gewoonlijk.

4. Een drukke dag bij terugkomst!

Een verschil van 8 uur of meer verwerken, is niet gemakkelijk. Het beste wat je kan doen is een erg drukke dag inplannen na je terugkomst. En geen middagdutje! Probeer vol te houden tot een normaal uur om te gaan slapen. Op die manier beperk je het risico op slapeloosheid, want je lichaam heeft dan net meer baat bij rust. Dat is een van de beste oplossingen om zo snel mogelijk een normaal levensritme op te nemen.