3 Waalse dorpjes die je absoluut moet bezoeken

Julie Docsterd,
31-05-2024
In Wallonië zijn er heel wat mooie dorpjes met het label ‘Plus Beaux Villages de Wallonie’ die een combinatie bieden van een uniek historisch patrimonium, natuurpracht en authenticiteit. Dat zorgt ervoor dat het niet te missen bestemmingen zijn voor liefhebbers van cultuur en pittoreske landschappen. Dit zijn er drie die absoluut een omweg waard zijn!
Celles
© MtFA

Celles, pareltje van de regio Namen

Celles is één van de oudste dorpen in het netwerk van de ‘Plus Beaux Villages de Wallonie’. Sporen van de verering van de Romeinse god Neptunus lijken erop te wijzen dat de plek al in de 2de eeuw bewoond werd. Tijdens de 7de eeuw werd het geëvangeliseerd door de heilige Hadelin, die er eerst een kluizenaarswoning vestigde, die later een klooster werd. Verschillende wonderen werden toegeschreven aan de aanwezigheid van de heilige en Celles werd een bedevaartsoord. Met zijn pittoreske ligging, omringd door groene heuvels, en zijn rijke erfgoed is het dorp nu een bijzonder populaire bestemming. Tijdens deze wandeling van iets meer dan 6 km kan je de 11de-eeuwse Romaanse Saint Hadelin-kerk bezoeken, bekend om zijn fresco’s en uitzonderlijke architectuur, en het nabijgelegen middeleeuwse kasteel van Vêves.

Ny, water en steen

Ny
© MtFA

Ny, in de provincie Luxemburg, ligt verscholen in een prachtige vallei met beboste heuvelruggen waardoor twee stromen kabbelen, de Naive en de Douyet. Het dorp dankt zijn schoonheid aan de combinatie va steen en water, weerspiegeld in een aantal fonteinen. Met zijn typische Maaslandse architectuur geeft Ny een landelijke aanblik waar de lichte en donkergrijze tinten van het steenwerk en de daken elkaar harmonisch afwisselen. De fonteinen en drinkbakken tegen de muren van de Notre Dame-kerk en de pastorij dragen bij aan de identiteit van het dorp. Je kan enkel maar betoverd raken als je hier rondwandelt! Niet ver daarvandaan ligt het Château de Deulin, een opmerkelijk klassiek architecturaal geheel, gebouwd in de 18e eeuw op een dominante positie boven de prachtige Ourthevallei.

Wéris, stad van de duivel

Weris
© MtFA

Volgens de legende koos de duivel Wéris als zijn rustplaats. Gelove wie geloven wil! Feit is dat dit gewoon een heel bijzonder dorp is, met zijn dolmens, menhirs en stenen die doordrenkt zijn van de mysteries waar de streek bekend om staat. Als je over de wegen en bewegwijzerde wandelpaden door de verbazingwekkende landschappen van vlaktes en bossen rijdt, zal Wéris je niet onverschillig. Wat een charme! Het dorp heeft ook een uitzonderlijk erfgoed, met als hoogtepunt de dolmens en menhirs van puddingsteen, die dateren van ongeveer 3.000 voor Christus. Naast de 17de-eeuwse kasteelboerderij en het megalietenmuseum heeft Wéris ook een aantal prachtig gerestaureerde vakwerkhuizen van kalk- en zandsteen. Tot slot dateert de Romaanse kerk, gewijd aan de heilige Walburge, dochter van koning Richard van Engeland, uit de 11de eeuw.

Deze drie dorpen getuigen van een rijk verleden en zijn zeker de moeite waard om mooie uren in door te brengen om op die manier te genieten van de magie van de plek. En dat ongeacht het seizoen!

www.famenneardenne.be